Sinds het boek uit is vragen mensen mij wel eens “wat is je nou het meeste bijgebleven uit die gesprekken met al die drummers?”. En dan antwoord ik steevast “Dat is te veel om op te noemen…”. Maar met dat antwoord kom ik natuurlijk niet weg. Dus hier eén van die memorabele momenten uit het boek TROMMELAARS:

Zaterdag 9 juni 2018 – Het is een dag van contrasten, ‘s-middags wordt ik verwacht in de Ziggo Dome bij Brendan Buckley de drummer van Shakira die met haar El Dorado tour door Europa reist. En ‘s-avonds moet ik mij in Rotterdam vervoegen bij Baroeg, alwaar het Harlequin Fest wordt gevierd. En daar speelt Mart Nijen Es met zijn band Ten Times A Million (voorheen Mandrake’s Monster). Van Latin Pop in het mondaine Amsterdam-zuid naar de alternatieve Rock in het rauwe Rotterdam-zuid!!

Zo tegen vier uur kom ik aan bij de hoofdingang van de Ziggo Dome. Een kleine honderd fans staan daar al in de rij om verzekerd te zijn van een mooie plek vlak voor het podium. En dat het fans zijn blijkt niet alleen uit hun kleding, maar ook uit het feit dat de songs van Shakira massaal uit het hoofd worden gezongen. Een gezellige boel. Maar veel tijd heb ik niet om daar van te genieten, want drumtech Omar komt mij halen om mij naar de zaal te begeleiden, zodat ik foto’s kan maken van Brendan Buckley tijdens de soundcheck. Want dat is het doel van mijn bezoek; naast het interview met Brendan heb ik nog een ‘actie’-foto nodig voor mijn boek TROMMELAARS! En dat pakt Brendan professioneel aan: ik mag het hele podium gebruiken om de fotoshoot te doen terwijl de band (zonder Shakira) minitieus door alle songs heengaat. Daarnaast heeft hij de belichtingsman ingeseind dat hij een mooie spot op de drumkit kan richten voor mijn foto’s. Wat een service !! Ik ben getuige van een professioneel geregisseerde show-opbouw: Brendan werkt volledig op de click-track die weer verbonden staat met de backing-tracks, de video-wall en de belichting. Bij elke song worden -waar nodig- ter plekke verbeteringen aangebracht. Fascinerend om mee te maken!! Brendan zelf is gefocussed en geconcentreerd, maar tegelijkertijd relaxed met -op zijn tijd- ruimte voor een lach, …. “Cool, Calm and Collected”!! Nog voordat Shakira zich bij de band vervoegt, moet ik helaas alweer afscheid nemen van Brendan en Omar, want ik moet naar Rotterdam.

Een groter contrast is niet denkbaar tussen de strakke show in de Amsterdamse Ziggo Dome met het rock-festival in Baroeg in Rotterdam-zuid. De stichting poppodium Baroeg, voorheen de stichting Open Jongeren Centrum Baroeg, speelt al ruim 34 jaar een belangrijke rol in de culturele sector van Rotterdam. De programmering van het podium (met ruimte voor ca 200 man publiek) richt zich voornamelijk op harde alternatieve muziek, met stijlen als rock, metal, hardcore, punk, psychobilly, electro en industrial. En zo is er op zaterdagavond 9 juni het Harlequin Festival, georganiseerd door het team achter de band Kid Harlequin. De band wilt graag bijdragen aan een sterke rock scene in Nederland. Het festival biedt een podium voor upcoming bands, waaronder ook lokaal talent, en sluit af met een gevestigde naam. En dit keer speelt Ten Times A Million (voorheen Mandrake’s Monster) in Baroeg. Deze vijf heren maken heerljike stevige rock geïnspireerd door o.a. Foo Fighters & Them Crooked Vultures. De band heeft ondertussen meer dan 150 shows gespeeld door heel Europa, waaronder Eurosonic Noorderslag en de Global Rock Summit in LA. En eén van de bandleden is Mart Nijen Es, ook bekend als de drummer van Vandenberg’s Moonkings. Na het optreden van Ten Times A Million, ontmoet ik Mart -geheel bezweet- buiten terwijl hij zelf de spullen in de auto moet sjouwen. Hij wil eerst even afkoelen, daarna besluiten Mart en ik ons interview buiten op een bankje in het park te doen, terwijl de hoofdact, Navarone, het Baroegse publiek vermaakt. Het gesprek met Mart is interessant en loopt dan ook uiteraard weer uit. Waar Brendan beheerst en berekend zijn drumstel bespeelt, staat Mart er om bekend dat hij zich helemaal laat gaan. “Ik kan er niets aan doen“, zegt hij, “na het eerste nummer ga ik helemaal los, ik kan gewoon niet anders“. Hij vertelt ook over het verschil tussen het spelen in deze zalen en -met The Moonkings- in grote zalen in bijv. Japan. Het gaat nog een hele klus worden om al deze informatie in het boek Trommelaars te verwerken. Maar om het verhaal van deze Trommelaars te mogen vertellen, hun vakmanschap, professionaliteit en passie te laten zien, die uitdaging ga ik graag aan !!


0 Comments

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.